Okul öncesi ve anaokulu dönemi müzik eğitimi çocukların sosyal, zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Müzik dersinde çocuklar farklı müzik aletlerinin bulunduğu müzik odasında ritim ve el aletlerini kullanarak ritim algılarını farkında olmadan geliştirirler.

Okul öncesi ve anaokulu dönemi müzik eğitiminde çocuklarla ses dinleme, ses ayırt etme, ritim çalışmaları, yaratıcı hareket ve dans, müzikli öykü, şarkı söyleme, orff gibi etkinlikler yer alır. Müzik eğitiminin bu dönemde bilinçli ve bilimsel yöntemlerle verilmesi oldukça önemlidir. Okul öncesi ve anaokulu dönemi müzik eğitiminde çocuklar sosyal beceriler kazanırlar ve yaratıcı yeteneklerini müzik sayesinde geliştirirler. Tüm bu müzik etkinlikleri çocuklara okul öncesi ve anaokulunun belirlediği hedeflere daha kolay ulaşmasını da sağlamaktadır.

Okul öncesi dönemde verilen müzik eğitimi ile çocuklar kendilerini çok daha rahat ifade edebilirler. Müzik eğitimi çocukların matematiksel zeka, sözel zeka, görsel zeka, müzikal zeka, bedensel zeka gelişimlerinde de etkilidir. Okul öncesi dönemde verilen müzik eğitimi ve müzik etkinlikleri çocukların kişisel gelişimlerini güçlendirir.